Today GK Current Affairs of 30th October 2021

Today friends Let us know Latest Today GK Current Affairs of 30th October 2021. If you are student and want to become master in GK current affairs then try the Quiz questions Daily and participate in our series.

So that this will help you to gain more knowledge and you can prepare for exams and Score good Marks. So let us start the quiz and Learn and Enjoy.

Latest Quiz Questions on GK Current Affairs of 30th October 2021

These are Latest Current affairs quiz Questions of 30th October. You can mark the correct option and check your result.

1.Which mega vaccination campaign has recently been announced by the central government to start against the corona virus from next month?

(a) Har Ghar Vaccination Campaign
(b) State Campaign
(c) Har Ghar Dastak Campaign
(d) Safety and Vaccine Rescue Campaign

Ans: (c) Har Ghar Dastak Campaign

2. Which state of India has become the first open defecation free state recently?

(a) Kerala
(b)Gujarat
(c) Goa
(d)Madhya Pradesh

Ans: (c) Goa

3.Which railway station has recently been renamed as “Ayodhya Cantt” by the Uttar Pradesh government?

(a)Kanpur Railway Station

(b)Gwalior Railway Station

(c)Jhansi Railway Station

(d)Faizabad Railway Station

Ans: (d)Faizabad Railway Station

4.Which of the following ministry has recently launched “Amrit Mahotsav Podcast” on the freedom movement?

(a) Ministry of Railways
(b) Ministry of Finance
(c) Ministry of Education
(d) Ministry of Culture

Ans: (d) Ministry of Culture

5.Which of the following country’s former President Roh Tae-woo has passed away recently?

(a) Germany
(b) South Korea
(c) Italy
(d)Japan

Ans: (b) South Korea

Today GK Current Affairs of 30th October 2021 in Hindi

ये 30 अक्टूबर के नवीनतम करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी प्रश्न हैं। आप सही विकल्प को चिह्नित कर सकते हैं और अपना परिणाम देख सकते हैं।

1.केंद्र सरकार द्वारा हाल ही में अगले महीने से कोरोना वायरस के खिलाफ शुरू करने के लिए किस मेगा टीकाकरण अभियान की घोषणा की गई है?

(ए) हर घर टीकाकरण अभियान
(बी) राज्य अभियान
(सी) हर घर दस्तक अभियान
(डी) सुरक्षा और टीका बचाव अभियान

उत्तर: (सी) हर घर दस्तक अभियान

2.हाल ही में भारत का कौन सा राज्य खुले में शौच मुक्त राज्य बन गया है?

(ए) केरल
(बी) गुजराती
(सी) गोवा
(डी) मध्य प्रदेश

उत्तर: (सी) गोवा

3.उत्तर प्रदेश सरकार द्वारा हाल ही में किस रेलवे स्टेशन का नाम बदलकर “अयोध्या कैंट” कर दिया गया है?

(ए) कानपुर रेलवे स्टेशन

(बी)ग्वालियर रेलवे स्टेशन

(सी) झांसी रेलवे स्टेशन

(डी) फैजाबाद रेलवे स्टेशन

उत्तर: (डी) फैजाबाद रेलवे स्टेशन

4.निम्नलिखित में से किस मंत्रालय ने हाल ही में स्वतंत्रता आंदोलन पर “अमृत महोत्सव पॉडकास्ट” शुरू किया है?

(ए) रेल मंत्रालय
(बी) वित्त मंत्रालय
(सी) शिक्षा मंत्रालय
(डी) संस्कृति मंत्रालय

उत्तर: (डी) संस्कृति मंत्रालय

5.निम्नलिखित में से किस देश के पूर्व राष्ट्रपति रोह ताए-वू का हाल ही में निधन हो गया है?

(ए) जर्मनी
(बी) दक्षिण कोरिया
(सी) इटली
(डी) जापान

उत्तर: (बी) दक्षिण कोरिया

Today GK Current Affairs of 30th October 2021

Conclusion

I think you learned all the question of Quiz on GK Current Affairs of 30th October. Please share this Quiz with your friends and Relatives so that they can also learn and gain knowledge. Also, Comment your feedback below. Thanks for visiting and don’t forget to visit tomorrow.

Read Also:

Default image
Arjun R Pai
Hello there!! I am Arjun R Pai Founder & CEO of Full Form Dunia. I have Started this Journey of Blogging Before 3 Years and Now I have more than 10+ Blogs which are Delivering Informational Content . Thanks for Visiting our Website.

Leave a Reply